Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Regina Traducerilor - Alejandra Pizarnik  
autor: Patricio Ferrari * 

Acest text este o traducere, dedicată evenimentului   - Farmecul și meșteșugul traducerilor literare –  initiat de ICR Tel Aviv pentru Ziua Limbii Române, 
29-08-2019 
În jurnalul său din mai 1959, în timp ce încă locuia cu părinții ei în Buenos Aires, și la scurt timp după publicarea celei de-a treia colecții de poezie, tânăra de 23 de ani, Alejandra Pizarnik, scrie: "Aș dori să trăiesc pentru a scrie. Nu mă gândesc la altceva decât la a scrie. Nu caut iubire și nici bani. Nu vreau să mă gândesc și nici să-mi construiesc viața în mod decent. Vreau liniște: să citesc, să studiez, să câștig ceva bani, astfel încât să devin independentă de familia mea și să scriu." Cu un ton asertiv și firm, tânăra își propune un plan operativ. Ce a determinat o argentiniană, vorbitoare de spaniolă , să renunțe la limba maternă în favoarea francezei? Cea mai mică dintre cele două fiice ale imigranților evrei care s-au stabilit în Argentina în anii treizeci, Flora Alejandra Pizarnik s-a născut la 29 aprilie 1936, în Avellaneda - un oraș-port situat în zona metropolitană a Buenos Airesului. Părinții ei, Ela Pizarnik și Rejzla Bromiker de Pizarnik, părăsiseră Równe, pe atunci în Polonia, cu doi ani mai devreme pentru a fugi de valul crescând de antisemitism care scălda  toată Europa de Est. Familia vorbea acasă idiș și spaniolă , iar cele două surori, Myriam și Alejandra, au învățat la o școală evreiască. Alejandra a crescut printre aceste două limbi, împreună cu noțiunea larg acceptată de America Latină:  că limba  franceză și  Franța - sunt  inseparabile de cultura înaltă, în special pentru artiști sau cei cu aspirații literare. Pizarnik și-a schițat un plan literar, în același jurnal personal, ea a notat:

"Trebuie să plec în Franța. O doresc puternic. Amintiți-vă că acesta este singurul lucru rămas de dorit, în această lume mare, largă  și profundă."

Această „obligație” a rezultat dintr-o condiție, dorită, dar și  provocată parțial de presiunile istorice. O privire rapidă la biografiile unora dintre marii scriitori europeni , nord-americani și latino-americani din secolul trecut dezvăluie adesea ,  o unica destinație comună - un oraș inegalabil, căutat pentru scena sa culturală, boemă- Parisul. Până la începutul anilor 20, când modernismul literar este la apogeu, Parisul era centrul creativ al lumii apusene, cu Ezra Pound, James Joyce și Cé sar Vallejo, pentru a numi doar trei, printre numeroșii autori străini care s-au stabilit acolo. Lista este extinsă. Unii chiar și-au abandonat limba maternă și au folosit limba franceză la scris, cum este cazul compatriotului lui Vallejo, César Moro, sau , la sfârșitul anilor treizeci, filosoful român Emil Cioran - unul dintre cei mai buni prozatori ai secolului XX în franceză. Parisul i-a ademenit pe bogați și pe săraci, pe cei consacrați cât și pe cei care aspirau la faimă , talentați sau neinspirați . În câteva decenii, Orașul Lumină devenise căminul unei mari comunități de autori și artiști expatriați de pe tot globul. Capitala franceză și, într-o oarecare măsură, geniul limbii franceze, au ajuns să fie echivalente cu un rit de convertire - un mit grandios și tangibil.

După  cel de-al Doilea Război Mondial, inima Parisului i-a întâmpinat pe acei scriitori latino-americani asociați cu Boom-ul (mișcare literară în anii'60 - '70 larg circulată în Europa de: Julio Cortázar, Mario Vargas Llosa, Carlos Fuentes , și columbianul Gabriel García Márquez ), precum și pe mulți scriitori-diplomați nomazi care veneau din cealaltă parte a Atlanticului (Miguel Ángel Asturias, Octavio Paz, Alejo Carpentier). Un curent poetic suprarealist circulă în sens opus spre Lumea Nouă; în Argentina, a marcat două generație de artiști și poeți francofili de avangardă, printre care și pictorul spaniol Juan Batlle Planas (în atelierul căruia tânăra Alejandra Pizarnik a studiat un scurt timp), poetul-pictor Enrique Molina și poeta Olga Orozco - toți s-au împrietenit cu Pizarnik până la sfârșitul anilor cincizeci. Obsedată din ce în ce mai mult cu meșteșugul și imaginea ei literară și încurajata de prietenii apropiați, Pizarnik, care avea rude în Franța, a mizat pe faima Parisului. La 11 martie 1960, fără obligații profesionale sau responsabilități reale, s-a îmbarcat pe transatlanticul Laenec. Nu pentru un curent anume. Nu pentru vreo școală teoretică, ci pentru un exil literar impus de sine. A plecat spre un oraș care nu era muzeul cultural în care este astăzi (mulți au ales să locuiască acolo cu mijloace foarte modeste). A plecat spre Paris - orașul mare,  vibrant și frumos. În primele luni însă, Pizarnik a trăit la periferia orașului visat. A ajuns în suburbiile vestice, inițial cazându-se în Châtenay-Malabry la unul dintre unchii ei paterni; apoi în Neuilly-sur-Seine cu un alt  frate al tatălui ei. Ambii erau imigranți evrei care fuseseră nevoiți să evadeze din Polonia natală, cu trei decenii înainte. Dezamăgită și nemulțumită, Alejandra știe că nu venise la Paris doar pentru a-și repeta viața ei obișnuită din Buenos Aires.

 În ciuda acestei situații, Pizarnik nu s-a descurajat. O viziune poetică a susținut-o, și rapid, printr-un calidoscop bazat pe repere literare, Alejandra a îmbrăcat o existență cotidiană neseparată de literatură: se plimba pe sub podul de fier unde se află La Maga, muza celui mai cunoscut roman al lui Cortázar, Hopscotch, unde muza și autorul însuși se încrucișează , un deceniu mai devreme; sau  la cafenelele de pe bulevardele Saint-Germain-des-Prés și Saint-Michel; sau pe malurile  Senei, unde vânzătorii de cărți vechi își strigau comerțul. A mers pe străzi, văzându-i și auzindu-i, iubind tot  ce întâlnea. Aici, în următorii patru ani, a întâlnit pe marii suprarealiști (Georges Bataille, Jean Arp, Max Ernst), s-a împrietenit și a tradus pe unii dintre cei mai notabili scriitori francezi ai timpului  (André Pieyre de Mandiargues, Henri Michaux, Yves Bonnefoy), a scris și, semnificativ, citește și recitește (în spaniolă și franceză) o gamă largă de autori din toate genurile. Durerea, hoinaritul noaptea târziu și sărăcia - Pizarnik credea că acestea sunt rădăcinile unei arte de durată. Și-a neglijat sănătatea și bunăstarea în favoarea poeziei și a misterelor limbajului. Cu toate acestea, tânjea după familie și prietenii din Buenos Aires.

Buenos Airesul ei natal a reprezentat sinele ei de tinerețe - așa cum se referă Pizarnik într-o notă în jurnal la 11 ianuarie 1961. Dorul o afecta; cu toate acestea, a ales să nu se retragă, în ciuda constrângerilor financiare, a îndoielii de sine, a perioadelor de slăbire a sănătății mintale și a fricii de a înnebuni. Primii doi ani din Paris au fost haotici. Încă necunoscută ca poet, Pizarnik și-a schimbat adresa de cel puțin cinci ori. Numai în '62 a găsit un pic de răgaz, un loc  permanent pentru a se concentra pe ceea ce conta pentru ea. S-a mutat într-o cameră de mansardă de la etajul al patrulea, în strada Saint-Sulpice, cu fereastra spre spatele Bisericii Româno-Catolice ( secolul  XVII-lea), unde "Lupta lui Iacob cu îngerul", de Delacroix, încă împodobește unul dintre zidurile sale. Ivonne Bordelois, studentă la Sorbona și una dintre cele mai apropiate compatrioate ale Alejandrei, descrie acest spațiu : "Barca beată a lui Rimbaud, fum intens de tutun și dezordinea colosală de cărți și hârtii, un magazin nomad unde domnea un samovar și atmosfera specială care crește în locurile unde crește și tăcerea, precum un o iederă invadatoare, nocturn ă , permanent ă ; o tăcere și o concentrare statică, vibrantă, în care vocea Alejandrei era regină". Aceasta a fost cea mai productivă perioadă a lui Pizarnik, anul lui Árbol de Diana (Arborele Dianei) - cea de-a patra colecție de poezie, însoțită de o prefață festivă  datorată prietenului ei și viitorul câștigător al Premiului Nobel, Octavio Paz. Publicată în decembrie '62 în Buenos Aires, această carte de poezii și proză în spaniolă și-a făcut intrarea imediată în panteonul poeziei latino-americane. A fost un moment de cotitură pentru formă dar și stil. Brevitatea textelor a sugerat o ființă impersonală, anonimă, care  în mod ciudat radia o aură de intimitate nocturnă.


Mitul lui Pizarnik ca Pythia, preoteasa, poetă, vizionară, a fost prezent. Sensual și oblic, meticulos, aluziv, în stilul sau modernist, "Árbol de Diana" a prezentat un discontinuu subiect liric : "Frica de a fi doi - calea oglinzii". Această imagine cutremurătoare a sinelui este urmărită de o propoziție pe care Pizarnik a conceput-o inițial în franceză în Paris: „J'aurai aimé me voir dans une autre nuit, hors du délire d’être deux chemins du miroir” („Cum aș fi iubit să mă văd într-o altă noapte, dincolo de această nebunie de a fi două părți ale oglinzii ”), găsită în„ Paroles du vent ” ( Cuvintele vântului ). Reușita  Alejandrei cu  Árbol de Diana, cât și experimentele sale în franceză, sunt relativ contemporane - datează mai ales din '62, în timp ce locuia în acel spațiu mic, nu departe de Cartierul Latin. Ea a aranjat  ultimele sale scrieri sub rubrica generică „poemas franceses” - cu o notă pe o pagină ruptă dintr-un volum a lui "Chemins de surréalisme" de criticul și istoricul de artă Patrick Waldberg. După ce  Pizarnik s-a întors la Buenos Aires, aproape că nu a mai scris niciodată în franceză. Unele dintre textele franceze nu au fost uitate, ea notează în jurnalul său  în iunie 1967 :     ("Carte: vezi poezii . Expresii. Tradu poezii în proză, în franceză. ”) „ Carte”s-ar fi putut referi la "Extragerea pietrei nebuniei", cea de-a cincea colecție de poezie, publicat în Buenos Aires anul următor. Interesant, strofe din două dintre poeziile sale sunt, de asemenea, reluate în pasaje din cartea sa "The Galloping Hour". Practic, aproape o duzină de texte spaniole apar incluse în cărțile Árbol de Diana și  El infierno musical (Un Iad muzical, 1971) și postumele "Texte de umbră și ultimele poezii", 1982 , conțin pasaje pe care Pizarnik le-a  scris în franceză și ulterior le-a tradus în spaniolă.

image.png

Scrise de mână pe hârtii împrăștiate, fără a ținti publicarea lor, aceste texte franceze explorează multe dintre cele mai profunde obsesii ale lui Pizarnik: limitarea limbajului, tăcerea, corpul, noaptea, natura intimității, nebunia, moartea. Era obsedată de intermediar, de subiectul liric dintre culturi și dintre limbi; a explorat ambele părți ale oglinzii. Aceste obsesii au continuat să o bântuiască pe Pizarnik pentru tot următorul deceniu, până la moartea tragică a acesteia la 25 septembrie 1972. Când Alejandra s-a sinucis,  la treizeci și șase de ani, în apartamentul ei din Buenos Aires, pe strada Montevideo, a lăsat pentru posteritate unul dintre cele mai neobișnuite moșteniri din literatură latino-americană. Este o arhivă care include un număr semnificativ de manuscrise nepublicate, dactilografii dar și caiete, care conțin poezii, poezii în proză, ficțiune, jurnale, fragmente, note  și desene. Ca și opera postumă a  marelui Fernando Pessoa (o figură cheie a modernismului european , ale cărui lucrări sunt încă cercetate de Biblioteca Națională a Portugaliei), arhiva Pizarnik conține comori ascunse și nestudiate. Există zeci de texte creative, lucrări vizuale și informații biografice. Vom mai auzi de dânsa , suntem siguri. Ca de exemplu în recenta sa carte "Orele Galopante".

Patricio Ferrari  a tradus   Fernando Pessoa, António Osório, și Alejandra Pizarnik.   Poliglot și poet ,  traducător  și editor , locuiește în New York City, predă la universitatea Rutgers .  

 

 

 Alejandra Pizarnik
  Memorie , aproape de uitare  

Memorie aproape de uitare  
Moarte îndepărtată
vocea râșnește și vibrează și tremură
vântul neagă
vântul minte
zadarnic vânt
mâna se ascunde
mâna sfântă
sfântul trimis
sfântul înseminat
de vântul care minte
am mintit
Neg
Mă culc
din aur și din fai
aceste mâini demente sunt ale mele
mâinile mele sfinte
înseminate de umbra ta
Mă prăbușesc
Mă ating
gestul unei flori
fragil
rece
Mă ofer îngrozitor
abisului de abis
Mă ofer
tu mă sperii
abandonez
Nu te dau dracului...

 traducere : Adrian Grauenfels

 SAGA 2019

Vizualizări: 22

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->