Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

         Unul dintre sfinții care mi-au devenit din ce în ce mai dragi, de când vin la Paris, mai ales la Catedrala "Sfinții Arhangheli" pentru spovedanie, impărtășire, liturghie este Sfântul Ioan Maximovici.

          Era pomenit mereu   de Părintele duhovnic Jean Boboc sau de ceilalți preoți la Iesirea cu Sfintele Daruri .

Este pomenit  mai departe, la Ieșirea cu Sfintele Daruri, la fiecare Liturghie.
           M-a impresionat faptul că Sf. Ioan Maximovici a susținut ortodoxia franceză, venit  la Paris din China , via Filipine, precum și  faptul că atunci când a venit la Paris, a stat o perioadă de timp, a dormit  la ortodocșii francezi.
         A slujit în repetate rânduri, peste zece ani la Catedrala Sfinții Arhangheli din Paris, mai ales la Capela veche de sute de ani, recent sfințită acum 2 ani de Arhiepsicopul Iosif.

           A efectuat  drumuri numeroase în America sau Belgia,  în același timp.
          Minunile Fericitului Ioan Maximovici sunt nenumărate. Parcurgerea lucrării ample elaborate de un Părinte foarte drag,  Pr. Serafim Rose /1/, a revelat  un șir lung al acestora, și înainte de a trece Sus și după aceasta.
         Varietatea,  gravitatea  bolilor vindecate prin ajutorul sfântului este una extraordinară.A fost vorba de: meningită, infecții, dureri de ochi și de stomac, ulcer, reumatism, paralizie, răni, excrescențe, artrită, astm, fracturi nenumărate și deformări ale coloanei, nevralgie, crize de apoplexie, malformații ale creierului.

        O  listă de boli deschisă permanent, vorbind  de vindecările din Franța, deși și celalalte vindecări din Shanghai-China și San Francisco-America de Nord au fost nenumărate.
        Pentru faptul că a călătorit  mult în toate zările, dar și pentru  că după trecerea la cele veșnice a fost ales de mai multe localități,  în special americane,  dar nu numai, ca protector, a abătut numeroasele uragane de la Miami, dar și alte orașe mari sau mici ocol  te brusc de distrugeri, prin rugăciunile la acesta ale localnicilor.

       " Dogmatica" Sf. Ioan Maximovici este o carte pe care am citit-o, din anii '98 la venirea mea la Paris- Biblioteca Institutului Saint Serge, loc minunat unde am citit multe lucrări teologice rare .
           Episcopul Ioan și-a început slujirea la Shanghai,  un mare port oras   al Chinei, în anul 1934. Persoana care relatează în rânduri calde, fiind foarte aproape de acest sfânt, spune cum l-a văzut real "zburând" la un Paști, noaptea purtat de îngeri, în jurul Catedralei din Shanghai,  construite atunci , anii '49, exclamând cu bucurie desăvârșită,cuvintele purtătoare de biruință- Hristos a înviat!
         "Când părăsim căile Domnului,  ne putem bucura de trupurile noastre numai o vreme, apoi vom simți amărăciunea acelui rău care pare doar dulce", spunea Pr. Ioan într-o scrisoare.
           "Nevoința duhovnicească a copilăriei unui om,de exemplu, se poate cufunda în lucruri păcătoase, materialiste, care îl înconjoară peste tot pe om".
            Vindecările Sf. Ioan Maximovici au fost respectiv sunt mai departe, nu numai pentru ortodocși, ci și evrei, catolici și oricare alte religii.

           Sunt relatate minuni mari petrecute inclusiv  cu persoane române din România sau Franța, America, etc.
           Citez de asemenea, alte minuni, cum  au fost:   stingerea bruscă în timpul nopții și somnului locatarilor a unor incendii mari din mai multe case  cu familii care îl iubeau și se rugau acestuia.
           Relatările minunilor nu sunt numai din Paris și Shanghai ci și din San Francisco./1/ Minunile sfântului sunt prezentate de  mai multe  persoane, atât înainte, în timpul slujirii efective la San Francisco, cât și după trecerea la cele veșnice, tot aici.  A fost  vorba deexemplu  de redarea sănătății mentale unei persoane bolnave, prin rugăciunile apropiaților la sfânt.
            De multe ori apelăm la rugăciunile unor persoane cu viață de sfințenie apropiate, cu mare încredere.  A fost, este  si  va fi cazul Sf. Ioan Maximovici.
         Anul acesta am cunoscut pe Pr.ortodox francez Jean Vincent la Biserica Ortodoxă   din Juvisy, care l-a întâlnit  personal pe Sf. Ioan Maximovici. 

Bibliografie
1. Pr. Serafim Rose, Pr. Gherman Podmosenski, Fericitul Ioan Maximovici, Viața și minunile, Editura Sophia, 2006.

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizări: 3

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->