Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

... şi-a fost Ziua în care a pornit Internet-ul...

după Wikipedia, enciclopedia liberă


Termenul Internet, sau/şi internet, are mai multe sensuri strâns înrudite, în funcţie de context:

Numele propriu Internet (scris cu majusculă) se referă la World Wide Web, reţeaua mondială unică de computere interconectate prin protocoalele (regulile) de comunicare Transmission Control Protocol şi Internet Protocol, numite pe scurt TCP/IP. Precursorul Internetului datează din 1965, când Defence Advanced Research Projects Agency (en: DARPA) (Agenţia pentru Proiecte de Cercetare Înaintate de Apărare - a Ministerului Apărării, Department of Defense sau DOD din SUA) a creat prima reţea de computere interconectate sub numele ARPAnet. Super-reţeaua din zilele noastre a rezultat din extinderea reţelei Arpanet.

Substantivul comun internet (scris cu minusculă) desemnează in marea majoritate a cazurilor aceeaşi reţea, însă văzută ca un mediu de comunicare de mase, împreună cu informaţia şi serviciile care sunt oferite utilizatorilor prin intermediul acestui mediu.

Tehnic, termenul mai poate desemna şi o reţea ce interconectează 2 sau mai multe reţele autonome aflate la mare depărtare unele faţă de altele. Exemple de reţele mari, pentru care folosinţa acestui nume este justificată, sunt SIPRNet si FidoNet.

Cuvântul "Internet" provine din împreunarea artificială şi parţială a două cuvinte englezeşti: interconnected = interconectat şi network = reţea.


Istoric

Punctul de pornire în dezvoltarea Internetului a fost rivalitatea între cele două mari puteri ale secolului al XX-lea: Statele Unite ale Americii şi Uniunea Sovietică. În 1957, URSS lansează în spaţiul cosmic primul satelit artificial al Pământului denumit Sputnik. Acest fapt a declanşat o îngrijorare deosebită în Statele Unite ale Americii, astfel preşedintele Eisenhower înfiinţează o agenţie specială subordonată Pentagonului: Advanced Research Projects Agency. Această agenţie a Ministerului de Apărare (Department of Defense, prescurtat DOD) este condusă de oameni de ştiinţă, are o birocraţie redusă, şi are ca misiune: „Menţinerea superiorităţii tehnologice a armatei Statelor Unite şi prevenirea surprizei tehnologice în domeniul securităţii naţionale prin sponsorizarea celor mai noi şi revoluţionare descoperiri ştiinţifice şi prin investirea de fonduri teoretic nelimitate pentru realizarea unei legături între cercetarea ştiinţifică şi implementarea tehnologică militară a acesteia.”

În 1959 John McCarthy, profesor la Universitatea Stanford, al cărui nume va fi asociat cu inteligenţa artificială, găseşte soluţia de a conecta mai multe terminale la un singur calculator central: time-sharing (partajarea timpului). Aceasta este o modalitate de lucru în care mai multe aplicaţii (programe de calculator) solicită acces concurenţial la o resursă (fizică sau logică), prin care fiecărei aplicaţii i se alocă un anumit timp pentru folosirea resursei solicitate. Apărând apoi primele calculatoare în marile universităţi se pune problema interconectării acestora. Cercetătorul Lawrence Roberts susţine o soluţie de interconectare prin comutare de pachete (packet switching) în modelul numit „client-server”.

Pe 29 octombrie 1969, a fost stabilită, în premieră mondială, prima legătură între două calculatoare. Prin stabilirea unei legături între două calculatore s-au pus bazele precursorului internetului numit ARPAnet.

Proiectul ARPAnet a fost publicat în 1967 (Lawrence Roberts). Leonard Kleinrock şi Paul Baran iniţiază comutarea de pachete (packet-switched network), iar în 1969 conducerea ARPA (Departamentul Apărării) contractează cu Bolt, Beranek şi Newman (BBN) dezvoltarea acestui sistem de comunicaţie. Aşadar, ARPAnet a apărut în anul 1969, la 29 octombrie, fiind o reţea de calculatoare descentralizată.

În proiectul iniţial ARPAnet asigura doar 3 servicii: telnet (Remote login), transferul de fişiere şi tipărirea la distanţă. ARPANET s-a dovedit a fi o reţea destul de simplistă, fără asemănări importante cu Internetul de astăzi.

Dar cum le stă bine oamenilor, nu toată lumea sărbătoreşte în aceeaşi zi. Recent, o iniţiativă spaniolă, care a găsit adepţi în lumea largă, a stabilit Ziua Internetului pe 17 mai.

Să amintim şi că pe 7 februarie sărbătorim Ziua Internetului Sigur, (Safe Internet Day).


Vizualizări: 38

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Octombrie 30, 2010 la 1:11am

admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 30, 2010 la 12:03am

admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 30, 2010 la 12:02am

admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 30, 2010 la 12:01am


First ARPANET IMP log.
The initials 'CSK' in the log stand for 'Charles S. Kline'. Charley was the first person to ever login to a remote host via the ARPANET.
Source: The Computer History Museum


© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->