"SPOVEDANIILE" unui actor, regizor, scenarist, producător și... poet: Dialog Nicolae VASILE cu actrița Claudia MOTEA

“SPOVEDANIILE” unui actor, regizor, scenarist, producător și… poet:

 

                 Nicolae VASILE în dialog cu actrița Claudia MOTEA

 

Având în vedere că suntem colegi în mai multe proiecte, precum „TEATRUL NOSTRUM, Revista CRONICA TIMPULUI, ambele sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști, nu cred că trebuie să ne formalizăm prea mult și să discutăm la pertu. Deci:

 

Nicolae VASILE:

  • Claudia, de când te-am cunoscut, ceva mai puțin de un an, nu încetezi să mă surprinzi, prin gama complexă de preocupări artistice, practicate cu deosebit talent și competență. Pe lângă Uniunea Ziariștilor, la care m-am referit mai sus, te-am regăsit la UARF-Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, unde ești director de relații publice, la Uniunea Artiștilor Plastici, unde conduci Departamentul de Artele Spectacolului. În acest context, cine este de fapt Claudia MOTEA? Cine te revendici tu că ești?

 

Claudia MOTEA:

 

Sunt un om , în primul rând, al cărui suflet vibrează la tot ceea ce ține de viață, oameni și artă...Sunt un om smerit ce iubește la nebunie cadru artistic al vieții și încearcă să transmită prin tot ceea ce face mesajul său artistic oamenilor.

 

Nicolae VASILE:

  • Deci, ești, cum îmi place mie să spun, o persoană cu multiple „fețe” artistice, în sensul cel mai bun al cuvântului. Și despre mine îmi place să afirm aceasta. Cum a fost începutul fiecărei dintre aceste preocupări? Cine au fost mentorii?

 

Claudia MOTEA:

 

Orice aș face, totul converge spre teatru și film. Fie că scriu piese de teatru, scenarii, poezii, fie că intru în producția unui proiect artistic...totul are un scop precis la final, acela de a desăvărși un act artistic și de a mă exprima la un potențial maxim al profesiei mele. Mentorii fac parte din structura vieții mele, oameni cu care am intrat în contact încă din copilărie. Apoi, vin Virgil Ogășanu, Ruxandra Sireteanu, Silviu Purcărete, Terry Todd, Alecu Croitoru, Shari Hoffman, Dennis Dreith, Ioan Cărmăzan, Diana Mețiu, Oana Palade...și chiar tu, dragă Nicolae Vasile!

 

Nicolae VASILE:

  • Ai lucrat cu mari personalități ale teatrului și filmului românesc, ce crezi că te-a influențat decisiv din colaborarea cu aceștia? Ce ai luat de la fiecare dintre ei?

 

Claudia MOTEA:

 

Iubirea și pasiunea dețin primul loc în fascinația mea vis-a-vis de marii artiști.  Apoi, profesionalismul!

 

Nicolae VASILE:

  • După apariția în spectacole de mare succes realizate în țară, jucate și pe mari scene internaționale, ai decis să rămâi o perioadă, circa zece ani, în SUA și Canada. Ce te-a facut să iei această decizie? Ce așteptai de la această schimbare radicală de spațiu, de lucru și de public?

 

Claudia MOTEA:

 

Mi-am dorit o nouă viață, mai bună, mai fericită, mai bogată spiritual și material...Am trăit o poveste de iubire ca-n povești, în care am crezut până în ultimul moment...Dacă m-am reîntors în România este pentru că îmi doresc în viitor să realizez o legătură artistică constantă între proiecte româno-americane.

 

Nicolae VASILE:

  • Personal, mă bucur că te-ai întors în țară! Evident că experiența din străinătate ți-a îmbogățit repertoriul, aria de exprimare, modul de a vedea aspectul managerial al fenomenului artistic. Cum vezi, acum după întoarcere, climatul artistic național, din domeniile în care activezi, șansele unor reușite de notorietate internațională a unor realizări autohtone?

 

Claudia MOTEA:

 

Eu valorific la maxim talentul nostru românesc. Avem artiști de vârf ce se remarcă oriunde în lume. Cred că ar trebui dată o mai mare importanță susținerii și sponsorizării actelor artistice naționale, mai ales dacă au șanse reale de a căpăta o notorietate internațională. Eu am avut șansa să joc one woman showul meu Iubește-mă...America!, regia AL.G. Croitoru, în peste cincisprezece țări, în Europa , Canada și America...Ce să mai spun de mega-spectacolul Danaidele în regia lui Silviu Purcărete cu care am participat la cele mai prestigioase festivaluri internaționale, culminînd cu reprezentații la Lincoln Center New York pe Broadway? Experiențele acumulate sunt de bun augur și m-au ajutat mult în a mă defini atît ca Artist, dar și ca Om.

 

Nicolae VASILE:

  • O persoană ca tine, care îmbină atât de bine aspecte aparent divergente, iraționalul cu raționalul, artisticul cu pragmatismul, frumusețea cu deșteptăciunea, nu poate lăsa viitorul la voia întâmplării. Ce ne poți spune despre proiectele tale de viitor?

 

Claudia MOTEA:

 

Recent am terminat de filmat și de jucat rolul principal în filmul al cărui scenariu îmi aparține, STAREA DE BINE, regia Lucian Petcu. Acum, sunt în pre-producția filmului artistic de lungmetraj, SPOVEDANII, un film independent în care cred cu tărie. Rolul meu e de actriță principală, scenaristă și producător...Arde timpul în acest moment pentru că filmările bat frenetic la ușă și vor ține aproape o lună de zile. În plus, am de lansat o carte de poeme și un spectacol pe versuri proprii. Să mai spun, este musai, că scot un spectacol cu actorii Teatrului Nostrum, al cărui director artistic am onoare să fiu, ... și că o să trag o fugă și până în Los Angeles, până la finele anului...

 

Nicolae VASILE:

  • Despre proiectul „TEATRUL NOSTRUM” am deschis deja discuția mai sus, ce puteți detalia față de ce s-a facut până acum și ceea ce urmează să se realizeze? Ce fel de repertoriu va aborda această nouă trupă de teatru și cărei categorii de public i se va adresa?

 

Claudia MOTEA:

 

„TEATRUL NOSTRUM” este un teatru independent afiliat UZPR-ului- Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și UAP-ului- Uniunea Artiștilor Plastici. Rodica Subțirelu, pe care pur și simplu o venerez pentru tot ceea ce ține de ideea de om-prieten-coleg, este spiridușul acestei trupe, cea care ne-a coagulat. Am acel demers artistic de a pregăti și a regiza spectacole. În decursul unui an am ieșit la rampă cu patru spectacole inedite, fie bazate pe texte scrise de membrii teatrului, fie cu piese scrise de dramaturgi români și străini. Totul merge bine și în ritm continuu, ceea ce consider că este extraordinar. Toți actorii , în curînd, vor juca în filmul meu SPOVEDANII și vor avea oportunitatea să fie regizați de un mare maestru al cinematografiei românești, Ioan Cărmăzan. Publicul nostru n-are vârstă,... oricine iubește teatrul ne poate privi,... orice categorie socială ne poate înțelege...

 

Nicolae VASILE:

  • Am lăsat la final priectul cel mai apropiat, finalizarea unui volum de versuri având autor pe... poeta Claudia MOTEA, care se va lansa foarte curând. Ca scriitor, care a scris și câteva volume de versuri, știu că intrarea pe tărâmul poeziei nu se face oricum, ci în urma unor trăiri extreme, în urma unor agonii sau a unor extaze. Ce ți-a provocat scrierea de poezie?

 

Claudia MOTEA:

 

Viața mea...care e trăită la maxim prin și cu iubire! De fapt, subiectul central al poemelor mele este tot Iubirea,... zămislită în aluat artistic și purtată până în adâncul ființei mele, să scormonească toate trăirile...

 

Nicolae VASILE:

  • Mulțumesc foarte mult! Îți urez succes în toate proiectele viitoare!

 

Claudia Motea

 

Și eu, mulțumesc cu toată inima! Lumină și iubire , tuturor cititorilor!

 

 

Vizualizări: 182

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


ACTIV
Comentariu publicat de Maria-Ileana Tănase pe August 31, 2016 la 12:25am

Interesant, frumoase proiecte!! Felicitari si succes!


redactor
Comentariu publicat de Gabriela Mimi Boroianu pe August 30, 2016 la 2:40pm
Vă mulțumesc frumos!

© 2022   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->