Zile de naştere

am viza de China
 

Pe drum spre ambasadă am dat de un ambuteiaj. Nu ştiu ce demnitar al statului trebuia să meargă la serviciu şi circulaţia era oprită. Claxoanele nemulţumiţilor vuiau, grupurile răzleţe ale oamenilor cu chipuri întunecate se cuagulau în grupuri mai mari de la care, spre coloana oficială, se auzeu scandări gen: " ieşi afară, javră ordinară" sau " de-misi-a!" În cele din urmă traficul s-a fluidizat numai că am dat de un drum îngustat rezultat din găurirea asfaltului pentru a schimba ţevi sau cabluri sau poate Dorel lovise din nou.
În cele din urmă am ajuns. Fucţionarul, chemat de poliţistul de la pază, a deschis poarta şi am fost condus într-un birou mic şi cochet. Un alt funcţionar mi-a înmânat un pliant şi m-a invitat, cu seriozitate, să iau loc şi să-l citesc. M-am conformat şi, deschizând pliantul, am început lectura.
"Vaccinurile
Importanţa vaccinurilor la turişti

În ultimele decenii turismul a luat o amploare deosebită, fiind preferate zonele tropicale, în care riscul de accidente şi de boli infecţioase este mult mai mare.
Incidenţa problemelor de sănătate la turişti
Se apreciază că frecvenţa problemelor de sănătate la 100.000 de persoane, care voiajază timp de 1 lună în ţări tropicale este următoarea:

    * 55% din turişti au o problemă de sănătate în timpul voiajului                               
    * 35% fac un episod de diaree (diareea turistului)
    * 0,3-2% fac hepatită A
    * 0,02-0,06% fac hepatită B
    * 0,3% fac gonoree
    * 0,04% fac sifilis
    * 0,002-0,1% fac poliomielită
    * 0,003% fac febră tifoidă
Ce trebuie să ştie un turist înainte de a pleca într-un voiaj ?
Cunoscând şi respectând câteva reguli simple, turiştii pot evita unele probleme de sănătate în timpul voiajului:
1. Solicitarea unui consult medical cu 1-3 luni înainte de plecare. Medicul va verifica dacă vaccinările obligatorii au fost corect efectuate şi dacă sunt aduse la zi. Când viitorul turist nu a făcut în ultimii 10 ani un rapel vaccinal contra difteriei, tetanosului şi poliomielitei, plecarea într-un voiaj este o bună ocazie pentru revaccinare. În funcţie de ţara de destinaţie, medicul poate recomanda efectuarea unor vaccinuri suplimentare sau a unor tratamente profilactice.

2. Respectarea regulilor de igienă individuală şi alimentară în timpul sejurului:
          * Spălarea mâinilor înainte de fiecare masă
          * Spălarea legumelor şi fructelor
          * Evitarea consumului de apă de la robinet. Sunt recomandate băuturile îmbuteliate acidulate, care să fie deschise de către comerciant în faţa turistului
          * Evitarea fructelor de mare atunci când provenienţa şi modul de păstrare sau preparare nu pot fi controlate
          * Evitarea consumului de carne insuficient preparată termic.
3. Evitarea raporturilor sexuale întâmplătoare şi neprotejate.
4. Pregătirea unei truse medicale de voiaj, care să conţină:
          * Medicamentele necesare continuării tratamentului unor boli cronice (hipertensiune arterială, diabet zaharat etc).
          * Comprese sterile, plasturi, dezinfectant (betadină)
          * Medicamente: antidiareice (loperamid), antialgice (paracetamol, algocalmin), antiinflamatorii nesteroidiene (diclofenac), un antibiotic cu spectru larg (ciprofloxacină),    antihistaminice (claritine), antispastice (scobutil, no-spa), antiemetice (metoclopramid); sedative.
          * Forfecuţă, termometru
          * Cremă anti-solară
          * Cremă sau dispozitiv contra ţânţarilor.
          * Prezervative
5. Efectuarea unei asigurări medicale, care ar putea acoperi costurile unor servicii medicale de care turistul ar avea nevoie pe perioada sejurului."
După ce am lecturat bolile cu transmitere digestivă, cu transmitere sexuală, pe cale cutanată, pe cale respiratorie şi cele prin intermediul vectorilor, am trecut la lecturarea altor informaţii utile pentru cel care pleacă în China, de la faptul că viza nu se poate obţine la frontieră până la ameninţările teroriste, siguranţă şi criminalitate, sistemul medical, traficul auto, referiri la necesitatea obţinerii unui permis în China, şi reglementările vamale.
Cu siguranţă că cel care mi-a înmânat acel pliant m-a urmărit atent pe tot parcursul lecturii, pentru că imediat ce m-am oprit, la finele ultimului rând, plin de amabilitate, acela a dorit să-mi spună, cu un zâmbet desenat, că vaccinurile nu sunt obligatorii dar că nu ar fi rău dacă le-aş face.
Apoi tânărul mi-a comunicat că: potrivit acordului între Guvernul Regiunii Administrative Speciale Hong Kong şi Guvernul României cu privire la scutirea reciprocă de vize, cetăţenii români, indiferent ce fel de paşaport deţin, sunt scutiţi de vize pe teritoriul Hong Kong pentru o perioadă de şedere maxim de trei luni şi numai cu scop turistic, de vizită la rude sau de afaceri. Totodată mi-a atras atenţia importanţei de a încheia asigurare de sănătate şi călătorie. Norocul meu că aveam cardul la mine aşa că am achitat 240 lei pentru taxa pentru viză cu două intrări pentru destinaţia China-Hong Kong-China. Nu ştiam dacă Hong Kong va fi în traseu dar dacă se ivea o oportunitate ar fi fost păcat să ratez o vizită extraordinară.
Paşaportul mi-a fost înmânat relativ repede şi m-am grăbit să merg să-mi fac şi asigurarea medicală şi de călătorie. Cu alţi 60 de lei am scăpat şi de asta, acum urmând să trec pe la CAR să-mi iau suma mult trebuitoare.
Am sunat-o pe Simona şi mi-a spus că abia a doua zi voi primi banii. Mai erau numai trei zile până la plecare şi lucrurile se precipitau. Cumpărături, împachetat, verificat aparatură, încărcat baterii...
Mi-a revenit în memorie o plecare similară din 1982 când am plecat cu trenul până la Budapesta şi apoi cu autostopul până la Marea Nordului.
Ce nebunie! Ce plăcere!
Fusesem dat afară disciplinar din armată şi, ca să spulber mitul din care rezulta că foştii militari, cadre, nu pot primi paşapoarte timp de 5 ani de la trecerea în rezervă, am depus o cerere. Duă 6 zile, de la biroul paşapoarte din strada Nicolae Iorga, am primit o carte poştală să merg să-mi ridic paşaportul. Vândusem maşina, ca să nu am ce împărţi la divorţ cu cea care urma să nu-mi mai fie nevastă şi ...am plecat.
De la Budapesta la Marea Nordului am mers cu autostopul şi am pescuit în toate apele pe care le-am trecut. Ce ar fi să pescuiesc şi în China? Aş vrea eu multe... să prind somn pe Ebru, biban de Nil, ştiuci în Scandinavia, ţipari electrici în Africa, somon... Vise, taică, vise!
Am deschis paşaportul şi am privit viza mult aşteptată. Cele 9 ideograme din partea stângă de sus, sub care era scris "CHINESE VISA" îmi dădeau siguranţa că voi face această călătorie
Din partea dreaptă a formularului de viză mă privea un segment al Marelui Zid deasupra căruia, ca un ochi ce radiază lumină, rotundul roşu cu o stea mare şi cu alte 4 stele mici sub ea, certificau viza.
Totuşi, o lansetă mică, telescopică, cu mulinetă, fir şi două monturi, aş putea să-mi iau. Dar ce o să spună Teodora? Ei, pregătesc lanseta cu mulinetă şi monturi şi înainte de a închide definitiv valiza o voi strecura sub un prosop, ceva...
Poate că Sue o să-şi amintească bucuria ce mi-a făcut la Bucureşti când mi-a explicat ce este şi despre ce este vorba în Opera în stil Beijing sau cum era cunoscută mai demult ca Opera din Orient, ca apoi să pot gusta spectacolul, înţelegând jocul actorilor, acţiunea şi mesajul. Impresia făcută a fost atât de puternică încât în Germania, când am văzut afişul, am ţinut neapărat să o conving pe Dorotheea să mergem la spectacol. La rândul meu m-am simţit obligat să transmit ceeace mă învăţase Su. Oare voi avea şansa, pentru a treia oară în viaţă, să pot urmări un asemenea spectacol dar de data aceasta chiar la el acasă în Marele Teatru Changan, chiar la Beijing?
Istoria de numai 200 de ani a acestul gen artistic îşi are originea în spectacolele teatrale în stil Hui din secolul 18. Trupele Hui şi-au diversificat modalităţile de exprimare artistice asimilând şi combinând diverse modalităţi de exprimare în teatru. Acest gen de artă demonstrativă, complexă, are numai câteva personaje cum ar fi: bărbatul, care poate fi tânăr, Xiao Sheng, sau bărbaţi maturi, între două vârste, care pot simboliza demnitari, oameni ai justiţiei, împăratul, toate aceste categorii sub denumirea de Lao Sheng. Generic, acest rol se numeşte bărbatul, Sheng.
Rolul feminin, Dan, îşi găseşte omologul bărbaţilor de vârstă medie în femeile de vârstă medie, Quin Yi, care pot fi bogate, Wu Dan sau fete tinere, sărace, de condiţie materială proastă, Hua Dan.
Bărbatul care poartă pe chip trăsăturile specifice temperamentului sau al compartamentului poartă numele generic, Jing. El constituie un element de legătură în parcursul naraţiunii.
Bătrânii de condiţie socială mai slabă sunt reprezentaţi de personajul Chou sau Mo.
Simbolistica culorilor din machiajul personajelor este foarte importantă, astfel o mască vopsită în roşu sugerează fidelitatea, dar şi negrul, alături de fidelitate prezintă şi nobleţea, în violet prezintă dreptatea, înţelepciunea, curajul, în general trăsături pozitive.
Albul simbolizează violenţa, duplicitatea, albastrul şi verdele redau curajul eroilor pozitivi realizând echilibrul releţiilor dintre personaje.
Rolurile misterioase, de zei, diavoli etc. sunt echipate cu măşti sau chiar zugrăvite direct pe chip în culori aurii sau argintii.
Toată această simbolistică este dublată de simbolistica materialelor din care sunt confecţionate hainele, culorile acestora, dansurile acrobatice ale personajelor care transmit mai mult stări pe fondul sonor al muzicii cu instrumente vechi printre acordurile cărora se aude e o gamă imensă de onomatopee.
Mai sunt numai trei zile şi voi pleca. Am atât de multe emoţii!
Am ieşit pe poarta ambasadei de parcă eram moştenitorul lumii.
Traficul nu mai era atât de aglomerat. Mă apropiam de casă trecând de Străuleşti, ajungând în cartierul în care regina magiei albe, Maria Câmpina, împreună cu rudele ei, Atena, Brăţara, Medalia, Lisabona, îşi ridicaseră locuinţe somptuase. Am redus viteta să pot urmări, cu mai multă atenţie o aglomerare imensă de maşini de lux printre care patrulau jandarmi. Am coborât geamul şi unul din jandarmi mi-a explicat că este nuntă la ţiganii de pe Rămurele. Se mărita Amnistia cu Prinţul. Am demarat încet, zâmbind la gândul că ţiganii aceştia, ca şi mine, proveneam de undeva din India.
 

Vizualizări: 32

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


ACTIV
Comentariu publicat de Mihaela Moşneanu pe Septembrie 25, 2013 la 2:47pm

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->