preluare şi adaptare după Hoinar pe web şi Sârba-n căruţă


Pe blogul unei românce din New York apare o postare cu titlul Ţiganii care au înnebunit NY-ul în care se descrie succesul unui concert de muzica ţigăneasca care a avut loc la sfârşitul lunii septembrie în Central Park şi la care au participat formaţii ţigăneşti din România, Turcia, Ucraina şi Bulgaria.

Nu au fost manele, ci muzică tradiţională ţigănească, iar formaţia Mahala Rai Banda (Trupa nobilă de mahala) din România, mult mai apreciată în multe alte ţări din lume decât la noi, a cântat în încheiere Ciocârlia, compoziţie a ţiganului Angheluş Dinicu care a cântat-o la inaugurarea Turnului Eiffel, în 1889.

Nepotul lăutarului Angheluş, marele muzician Grigoraş Dinicu, a adaptat Ciocârlia pentru vioară. Printre interpreţii excepţionali ai adaptării a fost şi George Enescu.


Concert de muzică ţigăneasca în Central Park?


În primul rând să explic că, pe lângă faptul că newyorkerii sunt mai deschişi către diversitate etnică, există diverse instituţii, centre culturale şi societăţi care arata acelaşi interes pentru muzică etnică ţigăneasca cât pentru muzică clasică. Să nu intrăm în politici şi polemici - vorba e că am fost la concertul de duminică şi nu ne pare rău absolut deloc, ci dimpotrivă.

[…]

Ce a înnebunit audienţa a fost Mahala Rai Banda. De la intrarea în scenă şi până la final au fost extraordinari. O energie fantastică, muzica influenţată mai mult de rock decât de orice altceva, au reuşit un concert care a lăsat pe toată lumea extrem de entuziasmată. S-a dansat în draci, s-a ţipat şi aplaudat cât s-a putut şi nici măcar n-au avut dansatoare din buric. Şi mă doare sufletul să spun asta, dar atmosferă a fost mult mai distractivă de la concertul Phoenix de acum câţiva ani (când s-a stat pe scaune la mese de restaurant). Au fost câteva solo-uri de nota 10 absolut şi au sfârşit cu Ciocârlia - să mai comentez?

O să spun doar bravo lor şi mulţumesc pentru participare. A fost superlativ şi sper să-i mai vedem la New York.


*din păcate înregistrările cu ei au sunetul foarte defectuos (daţi volumul mai mic), dar poate va da o idee de atmosferă.Vizualizări: 36

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Noiembrie 14, 2010 la 9:45pm
@VOICAN MARIAN - in mare parte aveti dreptate, insa in finalul postari este specificat:

*din păcate înregistrările cu ei au sunetul foarte defectuos (daţi volumul mai mic), dar poate va da o idee de atmosferă.


Insemnarea dorit sa sublinieze in primul rand ca "ai nostri tigani romani" nu sunt numai cei prezentati de mediile de informare autohtone sau internationale ca fiind pleava societatilor. Daca stam bine sa ne gandim, marii nostrii muzicieni, ca si lautarii populari de odinioara, au fost, mai mult sau mai putin de origine tiganeasca, sau in cel mai bun caz au avut dascali tigani... Vrem, nu vrem, talentul acestui popor nu poate fi contestat...

ACTIV
Comentariu publicat de VOICAN MARIN pe Noiembrie 14, 2010 la 7:48pm
DA, E UN LUCRU LĂUDABIL CĂ ANUMITE FORMAŢII DE MUZICĂ TRADIŢIONALĂ ŢIGĂNEASCĂ AU REUŞIT SĂ SE IMPUNĂ PESTE OCEAN, ŞI NU COPNTEST SUCCESUL PE CARE L-AU AVUT, DAR ÎNREGISTRAREA, ORCEHSTRAŢIA, LINIA MELODICĂ PE CARE AŢI POSTAT-O EST DE SLABĂ CALITATE, NU SPUNE NIMIC, CHIAR DACĂ-L AMINTIŢI ŞI SPRE CINSTEA VOASTRĂ ŞI-L VENERAŢI PE ANGHELUŞ DINICU, A CĂREI MELOIE NEMURITROARE "CIOCÂRLIA" A FOST CÂNTATĂ LA PAVILIONUL ROMÂNESC LA EXPOZIŢIA INTERNAŢIONALĂ DE LA PARIS 1937 DE CĂTRE CELEBRUL GRIGORAŞ DINICU (VIOLONIST DE EXCEPŢIE ŞI DIRIJOR PRIN VOCAŢIE) ÎN FAŢA REGELUI CAROL AL II-LEA ŞI AL ÎMPĂRATULUI ETIOPIEI, PENTRU CARE V-AŞ RUGA SĂ AVEŢI MAI MULT RESPECT PENTRU MUZICĂ, SĂ ANALIZAŢI CE TRECEŢI CA "FULMINANT" CĂ A-NnEBUNIT NY-ul.
NU MI-O LUAŢI ÎN NUME DE RĂU, DAR ORICÂTE NUME DE REZONANŢĂ AMESTECATE CU RAI ŞI ALTE SFINTE ODOARE NU FAC NICI CASĂ BUNĂ CU MAHALAUA ŞI NU SE ACORDĂ CU BANDA (CARE O PUTEŢI DETALIA ..."DE LĂUTARI" CA SĂ-I DAŢI COLORIT.
AŞ DORI SĂ REVENIŢI, DAR SĂ MAI ASCULTAŢI ŞI DE CEI CARE VĂ DORESC NUMAI BINEEL..

admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Noiembrie 12, 2010 la 6:52pm

admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Noiembrie 12, 2010 la 6:51pm

admin
Comentariu publicat de Lenuş Lungu pe Noiembrie 12, 2010 la 6:49pm

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->