Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

amintiri temporale din faptul serii

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

               Autorul cărții "Musicophilia"1, medic cu o cazuistică bogată, precum și numeroase lucrări publicate, tratează o serie de cazuri cercetate și tratamente acordate, inclusiv pentru bolile rare.

                Cartea are patru părți, între care deosebit de interesantă pentru subiectul cărții  de acum  este cea de  a III-a, intitulată sugestiv "Memorie, mișcare și muzică "1 .

                Ca medic neurolog, Sacks  a tratat întâi legătura între muzică și amnezie.
                În cartea "Memoria iubirii "apărută recent2  am dezbătut aspecte deosebite, venite din experiențe personale, odată cu pierderea  memoriei  în anul 2000 și recuperarea acesteia deplin,  după patru ani, dar și conform altor experiențe importante complexe, petrecute cu persoane foarte apropiate îngrijite de mine,  cum a fost vorba de  mama. La fel, în lucrările 4 si 5 privitoare la Vindecarea prin muzică.

                 La acestea  s-au adăugat - documentarea de la Biblioteca François Mitterand din Paris, precum și Cursurile  de exersare a memoriei  cu psihologi francezi,  din anul 2017.
                 Sunt  tot atâtea  titluri de capitole interesante:"Cuvânt și cântec, afazie și muzico-terapie"," Rugăciunile accidentale– diskinezie și cantilene", "Muzica și sindromul de la Tourette, cu  mișcări necontrolate", "Să ținem cadența", "Ritm și mișcare", "Melodia kinezică, boala Parkinson și muzicoterapia",  "Degete fantomă – cazul pianistului Manchot", "Atleți cu mușchi nedezvoltați - distonia muzicianului."

                 După ce autorul1 descrie succint o cazuistică de boli predominant cerebrale, între care: infecții devastatoare, encefalită herpetică afectând în special zonele cerebrale ale memoriei persoanei bolnave, sau alte procese degenerative grave ale memoriei precum uitarea, tot acesta arată că iubirea a fost și este factorul determinant pentru suportarea unei boli grele de către diferite persoane.

                Tot acesta a remarcat sindromul Korsakoff,  amnezie deosebit de complexă a unuia din pacienții lui.  O subiniere a autorului este cea asupra faptului că:" toate cunoștințele muzicale ale pacientului nu au fost afectate de sindromul amintit, comparativ cu amploarea confuziilor și a nivelului de dezorientare. "
              Autorul a tras concluzii asupra tipurilor de memorii. În acest caz s-ar  explica două tipuri de memorie, spune el: "E vorba de una conștientă, asupra evenimentelor, numită memorie episodică, și  de o memorie inconștientă, cea  a procedurilor, sau procedurală, a celor  necesare unui amnezic. "
                Diverși prieteni neurologi  i-au relatat lui Oliver Sacks diverse alte cazuri. Între aceștia,dr Harold Klawans i-a amintit de un confrate, care, după operația de vezică biliară, uitase și se întreba  dacă a fost extirpată  aceasta sau nu. Timp de o perioadă importantă de timp pacientul nu și-a amintit de intervenția suferită.
               Dar să revenim la alte aspecte interesante. Performanțele creative complexe extraordinare ale unui muzician sunt oare bine puse în lumină de către conceptul de scheme prin  acțiuni fixe, comparativ cu amintirile procedurale?
               O operă muzicală poate fi memorată  în mai multe moduri. Metodele de memorare sau combinarea acestora, diferă de la un muzician la altul. Ele pot fi :auditive, kinestezice, vizuale, sau de ordin superior, legat de perceperea unor reguli ale muzicii, gramaticii acesteia, sentimentelor  pe care le exprimă, și  intenționalității.
              Capacitatea de a reține o lucrare muzicală și de  a avea un repertoriu artistic, atunci când o persoană a contractat o amnezie, este frapantă în același timp, așa cum o arată un artist,  prieten al autorului, devenit amnezic,după o operație deschisă pe inimă.
              Repertoriul său, care fusese  inițial apreciabil, de la autori precum Marlowe la Beckett, la fel talentul excepțional, nu avuseseră  de suferit capital. A continuat să joace teatru, ca un profesionist adevărat.
               Aptitudinea  de a aborda noi roluri i-a rămas intactă. Ĩn fiecare seară el prezenta elemente inedite în jocul său teatral, din ce în mai apreciate de public.
             Cunoscutul Marvin Minsky, citat de Oliver Sacks, menționa faptul că:" poate fi comparată o sonată cu un profesor bun sau cu o lecție".
              Nimeni nu memorează cuvânt cu cuvânt,  tot ce se spune într-o conferință, sau ceea ceea ce  este cântat în timpul unui concert.   Dacă am înțeles despre ce este vorba, fie doar o singură dată, avem  rețele noi  de cunoștințe asupra fiecăreia dintre piese,și a schimbărilor intervenite brusc.
             Departe de a fi un proces pasiv, ascultarea muzicii este un proces intensiv, activ, care suscită un flux de de interferențe, ipoteze, atenții și anticipări.
            Aceasta este posibil, întrucât "avem,  ca persoane de la Dumnezeu, o cunoaștere largă, implicită, a regulilor muzicale,într-un astfel de mod, în care, cadența pieselor se rezolvă,și în care anumite convenții muzicale, de exemplu forma de sonată sau repetarea temei acesteia, ne sunt familiare. "
            Un mecanism important, pe care autorul îl prezintă este acela conform căruia, "atunci când ne amintim o melodie, aceasta se petrece în spiritul nostru, de un mod,  în care melodia este retrăită sufletesc altfel, din nou.

           Practic  autodeclanșăm un proces de amintire, de revizuire a ceea ce a fost, de reasamblare apoi, de recategorisire, sau re creere.
            Ne amintim din primul moment, fiecare ton muzical, iar acesta ocupă apoi totalitatea conștiinței noastre, reconstruind un tot integral.
            Este ca și cum am merge, am alerga, înota, am face un pas, o mișcare de braț, în același timp cu o melodie kinezică a mersului, cursei sau înotului.

            Dacă gândim conștient fiecare notă sau mișcare, riscăm să pierdem firul melodiei.   Filosoful și muzicologul Victor Zuckerkandl, citat de autor, a explorat paradoxul din cartea sa "Sound and symbol- Sunet și simbol"1:

            "Timpul este întotdeauna sinonim cu noul, căci numai noul poate să îl susțină.  Paradoxul unei intepretări unice se manifestă prin aceea că, nu prin acuitatea reprezentării muzicianului intervine frumusețea interpretării acestuia, ci prin faptul că acel interpret reușește, cunoscând perfect opera cântată  de el, să o reinterpreteze de fiecare dată, ca o creație nouă.

            Este extraordinar aceea de  a aștepta ca o melodie să fie interpretată astfel, astfel ca prezentul să umple conștiința noastră,  condiție importantă a audiției melodice.  Spunem adesea  privitor la kineto-terapie că este“mişcare şi masaj”.

            Nu putem şti exact ce minuni acestea le pot face, până ce nu le simţim pe pielea noastră.3
             În mod uzual" kinetoterapia se traduce ca terapie prin mişcare". Mişcarea este utilă, atât în recuperarea afecţiunilor locomotorii umane, cât şi în tratarea unor afecţiuni ale organelor interne, boli  cardiovasculare, respiratorii, metabolice şi digestive, cum vom vedea mai departe .
            Se ştie că efortul fizic controlat poate reduce valorile tensiunii arteriale în boli precum hipertensiunea arterială sau, poate reduce valorile diabetului zaharat.

             Kinetoterapia stimulează resursele de adaptare ale organismului  nostru  la stres. Un plan important al  discuţiei  a fost  cel referitor la  nivelul la care s-a ajuns în secţiile de terapie intensivă, în care sunt prezente tot mai multe cazuri de persoane  cu şanse mici de supravieţuire, dar  care reuşesc să fie reanimate.

             Viaţa socială este  trepidantă, ne supune unui stres cronic prelungit, în legătură cu boli cardio-vasculare, care dau naştere cel mai frecvent unor accidente vasculare (AVC-urilor)3.

             Există cazuri de accidente vasculare cerebrale la vârste din ce în ce mai fragede. Exerciţiul fizic trebuie controlat de aceea şi bine dozat.
              Alimentaţia tip fastfood, expunerea la stresuri prelungite, folosirea în exces a telefoniei mobile şi tehnologiei moderne, în general  a calculatoarelor,  toate conduc la o viaţă sedentară care ne expune  şi mai mult,şi care ar putea să reprezinte un factor de risc 3.
              Din fericire, tinerii au un potenţial de recuperare a mai mare ca ceilalţi. În primul rând este vorba de factorul“vârstă“. Tinerii au mai mult timp la dispoziţie să se recupereze, iar în al doilea rând,  capacităţile  lor cognitive le permit o învăţare rapidă.

              Aceasta, pentru că până la urmă, procesul de recuperare este un proces de învăţare sau reînvăţare a diverselor abilităţi pierdute în urma accidentului vascular. Coloana vertebrală este suportul nostru, cel care ne sprijină. Ea este afectată în primul rând, atunci când abordăm poziţii vicioase,  sau o împovărăm cu kilograme în plus.  Toate aceste kilograme nu se distribuie uniform la nivelul corpului.
              Greutatea în plus ne afectează nu numai coloana vertebrală, ci şi celelalte articulaţii importante ale membrului inferior, şoldului  genunchiului.
              Articulaţiile intervertebrale de la nivelul coloanei sunt cele mai afectate, deoarece solicitările la nivelul trunchiului sunt mai dese, chiar şi în cazul sedentarilor, de exemplu   să se aplece după un obiect sau să transporte o greutate. Este un lucru uzual, cotidian.
               Elongaţiile sunt indicate, atunci când avem deteriorate discurile intervertebrale, iar  rădăcinile nervoase sunt “pensate”în spaţiul dintre două vertebre.

               Electrostimularea constă în folosirea de stimuli electrici în mai multe scopuri:

  analgezic,de reducere a durerii, sau cu scopul menţinerii sau creşterii masei musculare, în situaţii în care musculatura este atrofiată din cauza lipsei mişcării, ca urmare a unei imobilizări prelungite.
               Cât de important este masajul într-o recuperare medicală! 3  Suntem obişnuiţi să punem eticheta de relaxare sau tratament anticelulitic, dar rolul este extrem de mare în kinetoterapie.
               Masajul este un aliat de nădejde în proceul de recuperare. El pregăteşte terenul pentru o activitate fizică, cât mai eficientă,  în scopul terapeutic urmărit.Prin masaj reuşim să creştem fluxul sanguin în muşchi şi structurile periarticulare,  care vor fi întrebuinţate în timpul efortului fizic, deci în timpul kinetoterapiei.

              Se poate vorbi de un rol trofic, acela de  hrănire.La sfârşitul efortului fizic, masajul poate fi unul de relaxare care să ajute la eliminarea produşilor de catabolism din ţesuturi, şi la o relaxare mai bună a fibrei musculare în scopul refacerii ei post-efort3.
                

Bibliografie
1.Oliver Sacks, "Musicophilia, La musique, le cerveau et nous", Editions du Seuil, 2009,
2.Mircea Florin Caracaş, " Memoria iubirii" volumele I si II, editura EIKON, martie 2019,
3. https://www.csid.ro/health/sanatate/kinetoterapia-vindecare-prin-mi...
Kinetoterapia, vindecare prin mişcare, Autor Andra Năstase, interviu cu  S.  Ivaşcu

4.Mircea Florin Caracaş, Constantin Bogdan, "Vindecare prin muzică", volumul I, editura EIKON, martie 2019,

5.Mircea Florin Caracaş, Constantin Bogdan, Eugen Caracaş, "Vindecare prin muzică", volumul II, editura ePublishers martie 2020.

6. Mircea Florin Caracaş, Constantin Bogdan, Eugen Caracaş, "Vindecare prin muzică", volumul III, editura ePublishers, in lucru .

 

Vizualizări: 12

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->