Zile de naştere

Vindecare prin scris, editura  EIKON, 2017

 

           Vindecarea dorită de noi poate avea loc găsind: focul, nebunia, fantezia, curiozitatea scrierii, ca sens vectorial, profund al creației, dar și recreației. A începe să te vindeci poate însemna prima noastră realizare ca artist. Munca, determinarea fermă, credința fierbinte în Dumnezeu, ne vor permite să le aplicăm în toate formele creației noastre -Johan Ledoux/ ­6/

 

           Dorința de a birui o boală grea poate fi mai importantă ca tratamentul propriuzis care ți se prescrie. Să învingi boala, bine bine, dar cum să faci ?

           În mai multe din capitolele cărții Drumul inimii către lumină /9/ am descris unele căi legate de pe de o parte de orientarea omului spre lumină cu lumină și din lumină,  aspecte legate de rugăciune, în special rugăciunea inimii, accesul la tainele creștine, rolul acestora asupra sănătății noastre, s.a.m.d.

           Sunt posibile anumite priorități pe care să le punem în  aplicare. Se știe că aflarea cât se poate din timp a bolii pe care o ai, are importantă în destule cazuri

            Ne temem să nu facem parte dintre cei care nu înving boala. Cancerul, leucemia sunt cu certitudine a unsprezecea oră  a existentei noastre. Îți impun un timp specific- timpul trezirii.

             Avem mare nevoie să ne trezim, pentru a întări inima. Ea, inima noastră este organul decisiv prin care comunicăm cu Dumnezeu. Are un creier al ei situat în nodulii atrio-ventriculari stâng și drept, important, deși nu cel mai mare.            

              El trimite semnale la creierul mare,impune luarea multor decizii - centralei telefonice cuplat- decuplat, cum denumea laureatul Nobel al secolului al XIX-lea Henri Bergson creierul mare.

             Memoria celulară și memoria sistemică au rolul lor precis la nivelul întregului nostru corp.

             În aceeași carte "Drumul inimii către lumină" am relatat aspecte legate de sistemul imunitar, transplanturi, pornind de la cele de țesut lichid, sau cum se mai numesc cele de masă eritrocitară, până la cele de măduvă osoasă și organe importante.

             Am vorbit de cunoașterea de sine, nu cu mintea, ci cu duhul, de hipermnezie, de sufletul animalelor.

             Ulterior am discutat de  fenomenul specific de chiralitate, respectiv de orientare optică, la lumina din interiorul organismului uman, favorizat și de medicamente care pot cataliza aceasta.

             Am amintit de mutații genetice și riscuri de alterare a informației astfel, cu interpretări inclusiv teologice. De aici am continuat cu "Chimie și viață în Adevăr Dumnezeiesc"," vindecarea prin Providență divină", prin educare, inclusiv autoeducarea cu inima și metode moderne de investigare .

            Am relatat asupra ADN-ului și ARN-ului uman. Așteptăm mai departe miracole de la știință, dar supuse Providenței Lui Dumnezeu.

           Ne mobilizăm să trăim frumos viața rămasă. Miracolele se pot produce astfel în orice moment, inclusiv cu sisemul nostru imunitar.

           Mulți medici se abțin să vorbească de speranța persoanelor atinse de o boală grea.

           Nimeni, aproape niciun medic nu poate prevedea cu certitudine, poate doar intui comportarea pacientului la o anumită boală. Nu îi poate garanta vindecarea. De cele mai multe ori doctorul vorbește doar de ameliorarea bolii. Medicii înțelepți nu fac niciodată previziuni.

            Dar… există miracole."Nenorocirea care se abate asupra ta este este tatăl tuturor miracolelor "spunea genialul Wiliam Shakespeare. Miracolul ți se poate întâmpla chiar și într-o fracțiune de secundă .

Am vorbit altă dată despre câteva miracole petrecute sub ochii mei, la care am fost făcut părtaș prin puterea Lui Dumnezeu, încă din tinerețe.

             Nu cred în ceea ce unii cercetători numesc victorii cuantice, și alte tipuri de interpretări și alte tipuri de astfel de interpretări, conform unei literaturi care abundă în prezent.

              M-am referit în mai multe capitole ale cărțIi Drumul inimii către lumină / 9/ la credința în Dumnezeu, la Iubire

            . La faptul că Legea gravitației, a atracției universale pentru tot universul este de fapt Legea iubirii universale. Însuși numele acesteia, acela de atracție, spune totul celor care ar dori să cuantifice până și iubirea!/8 /

               Doctor Osler, un clinician reputat, la începutul secolului al XX-lea mărturisea cu titlu explicit:" Credința te va vindeca ."

               Părintele Gherontie Puiu de la Mănăstirea Caraiman din Bușteni la care am ajuns prin puterea Lui Dumnezeu mai mulți ani la rând, spunea celor grav bolnavi la fel:" Credința te va vindeca."Apoi îți propunea un ajutor semnificativ, decisiv:

             -Rugați-vă Maicii Domnului să vă dea mai multă răbdare și putere la rugăciune!/ 1/

Credința în Dumnezeu este absolut necesară pentru a avea astfel participarea proprie,cooperarea la întregul proiect de vindecare. Altfel, tratamentul medicamentos este incomplet.

Vindecare , sau remisie?

            În oncologie acest cuvânt este unul tabu. A vorbi de învingerea cancerului, a leucemiei, în fața medicului tău poate părea hazardat. El, medicul preferă să ne vorbească de remisie.

            Pentru cei ce definesc remisia, aceasta este:"oprirea provizorie a simptomelor bolii noastre. Cum să vorbești însă de posibilitatea de a învinge boala, să crezi cu tărie în învingerea acesteia, luptând cu toate forțele, dacă nu pronunți cu încredere și cuvântul vindecare?

             Remisia implică reducerea momentană, o perioadă determinată de timp a răului din tine .

             "Cu cât oamenii cred mai puțin, cu atât mai puțin ei înving", spunea Saucisse Hygrade.

           Este din nefericire valabilă și reciproca!" cu cât mai puțin oameni înving, cu atât mai puțin ei cred."

           Se impune însă precizarea fermă: Dacă Dumnezeu dorește cu certitudine să ierte păcatele tuturor prin mărturisirea la duhovnic, căință, lacrimi, rupere de suflet, și hotărâre de îndreptare, tot El-Dumnezeu va vindeca și ierta din marea Sa iubire și boala ta și o va lua de la tine!

            Să fim de aceea permanent cu nădejde, să nu ezităm să ne dorim victoria, învingerea bolii, atunci când luptăm, cu argumentele faptelor noastre bune, pe care Dumnezeu ne îndeamnă să le facem.

            Victoria asupra bolii grele poate veni și din marea noastră certitudine  interioară a necesității de a ne apropia astfel mai mult de Dumnezeu, de ceea ce vrea El de la noi.

           Să gândesc despre mine ca despre un om aflat spre vindecare, cu acest vector prezent, ca persoană, nu ca individ, care continuă orice ar fi cu bucurie lupta. Această este cred filosofia de reușită./ 10 /

             Să nu ne temem să utilizăm drept vector chiar cuvântul care ne permite să tindem să realizăm vindecarea, acela de vindecare .

             " Dacă există pe lumea această un infern, acesta este se găsește în inima unui om melancolic"spunea în secolul al XVII-lea -Robert Burton.

               Melancolia este locul tenebrelor,al gândurilor negre. Fie și prin simplul fapt de a fi morocănoși, posaci, cu o stare de morozitate minoră și pasageră, fie cea adevărată, grea,dură,numită de psihiatri melancolie abisală, plină de demoni, de dezgust asupra vieții, de ură chiar față de tine, o stare de disperare care te îndeamnă să accelerezi boala.

 

Marele poet engjez Byron /2/ numea melancolia câine negru în timp ce cunoscutul poet francez Gerard de Nerval o califica drept soare negru.

Ca efecte: tristețea, supărarea, disperarea, pot deveni factori cancerigeni, mai nocivi decât grăsimile, zaharurile sau decât tutunul.

Să lăsăm sufletul nostru să fie spălat de lacrimi!

Lacrimile pocăinței, ale spovedaniei. Boala canceroasă poate fi o boală a sufletului.

         Spălarea acestuia, absolut necesară, ce are loc cu certitudine prin confesiune–mărturisire sinceră cu rupere de inimă la duhovnic,  urmare a modurilor noastre de îndreptare și iertării certe, poate veni doar de la Dumnezeu.

          Altfel, boala poate face posibil ca un om care își consumă cu putere toată supărarea sa, să se mistuie pe el însuși, să se auto-devoreze.

          Ne reușind niciodată să plângă, poetul Zorn /3/  vedea tumoarea sa precum lacrimile întoarse, care i s-au oprit în gât și au format-o acolo.

 

        Scopul lacrimilor este acela de a fi plânse, de a uda,de a spăla eficient sufletul, iar acest scop la el nu era îndeplinit.

          Lacrimile noastre să ajungă la destinație, la capăt, să nu ni le  înfrângem!

            Funcția acestora este să spele, să curețe, să cauterizeze rănile. Părintele mare duhovnic Ilie Cleopa, într-un interviu urmărit de mine pe net, vorbea la acel moment, nu departe de trecerea sa la cele veșnice de Oameni ai rugăciunii permanente, întâlniți de acesta în Athos, care udau permanent câte cinci batiste, pe care le storceau neancetat. Există astfel de Oameni în Grădina Maicii Domnului!

           Odată recunoscută cu căință suferința noastră, nu avem nevoie să aducem lângă ea altă nouă, să continuăm să ne martirizăm. Este defapt o problemă de mare sinceritate în fața Lui Dumnezeu, aceea de recunoaștere a greșelilor, păcatelor noastre. Pentru aceasta a venit Hristos –Fiul Lui Dumnezeu acum două mii de ani. Să redevenim copii exuberanti, capabili să radă și să se joace, să trezim puternic acest sentiment de sinceritate, de puritate din noi!

            Să conjugăm chimio-terapia imuno-modulatoarelot pe care le putem primi n dacă vom fi vreodată supuși tratamentului cu acestea, cu cuvinele sfinte, rugăciuni terapeutice, pentru a se putea pune ordine în celulele noastre, a ajuta  la producerea miracolului!

           Pacienții excepționali își manifestă voința de a trăi cu o eficacitate remarcabilă. Ei își iau propria existență în mâini, chiar dacă nu știu ce să facă și luptă permanent pentru a își regăsi sănătatea și serenitatea spiritului.

          Nu se gândesc la medici  ca pentru a face munca acestora, în locul lor. Se consideră doar parteneri bine informați, iar medicilor le cer asistență medicală și așteaptă de la ei implicare personală, spunea extraordinar Dr.Bernie Siegel în minunata sa carte, citită cu bucurie de mine nu demult "L'Amour, la Medecine et les Miracles -Iubirea, medicina și miracolele". /5 /

          O concluzie poate apărea astfel:" Un capitol al vieții noastre de bolnav poate fi dedicat aceleia de a deveni un pacient excepțional, dacă vom fi vreodată bolnavi.

         Abordând vindecarea ca pe o probare a faptului că suntem pacienți speciali, vom dori ca toată viata noastră ce urmează, să fie astfel..  Am dorit să fiu un artist" spunea JohAn Ledoux / 6/

          În mod paradoxal, boala ne aduce mari beneficii, ne trimite pe drumul important al creativității noastre, ne propune un nou mod de apărare, pentru a putea realiza propria vindecare, prin etapa remisiei.

           Acest fapt poate fi posibil a fi realizat real, dacă vom pune pasiune, insistență în acest proiect al nostru, vom găsi sensul profund al scrierii creative în scopul mântuirii noastre.

           Vom cere permanent și vom găși chemarea prin creație care să ne scoată din moarte.Tot sufletul, cu tot corpul nostru vor participa la vindecare, inclusiv prin scris.

           Părăsind practic boala, scăpând inclusiv psihic de aceasta, ne putem remodela prin ajutor de la Dumnezeu viața, să ne construim imaginea noastră ca artișți, așa cum dorește în plinătate Dumnezeu să semene viața noastră:

"Eu îmi ascult vocea de artist, care nu s-a mai putut exprima niciodată astfel . Restabilirea vieții mele va fi prima mea operă de artă "spunea Cameron Julia, autoarea lucrării./7 /

            Un rendez vous cu artistul din tine poate fi teribil, încurajator și remarcabil de productiv.  După ce a fost mult timp neglijat, el, artistul din noi, seamănă cu un copil, care are nevoie de apreciere, trebuie stimulat n spunea tot Julia Cameron./ 7/

            E vorba de frumoasa sa carte "Liberez votre creativité, Osez dire oui á la vie. Liberați-vă creativitatea din voi, Spune-ți da, vieții ", citită cu bucurie nu demult la Biblioteca François Mitterand din Paris.

           Scriitoarea sugerează metode simple pentru creșterea  creativității noastre artistice precum:necesitatea de a ne realimenta, înnoi permanent resursele, de a vedea lucrurile  frumoase din viață, de a admira un peisaj al naturii, a merge la un concert, șamd.

         În ce voi prezenta mai departe cititorului vor urma  și îndemnuri spre acestea,  potențial important de schimbare în fiecare activitate a noastră.

         Putem simți strălucirea formidabilă a schimbării, ceea ce constituie precum un filon, un canal continuu de alimentare, care se deschide din ce în ce mai din adâncul nostru.

         Putem prinde gustul de a scrie, de a sculpta, de a ne juca sublim cu cuvintele, de a decora un obiect de sticlă sau de a face bricolaj, de  a exersa arta bucătăriei, s.a.m.d.

         Ne putem abandona trup și suflet unor activități dinamice. Fiecare gest creator al nostru poate favoriza cicatrizarea treptată a ranilor adânci produse de boală.

          Artistul din noi poate ajunge la vindecarea acestor răni, poate pregăti aceasta ca un zbor, cu tot sufletul, poate renaște. Merită să facem un pact, ca artist, cu noi înșine !

 

Bibliografie

1xxx . "Părintele Gherontie și minunile Maicii Domnului",Editura Mănăstirea Sfintei Cruci Caraiman Bușteni, 2016,

2.Gordon Byron,"Opere volumul I Poezia", Maria Pop, Editura Univers, București, 1985,

3.Zorn Fritz,"Mars Folio" French Edition, Ed. Gallimard Eduation, 1982,

4.Jean Paul Bourre, "Gerard de Nerval", Bartillat, Paris, 2001,

5.Siegel Bernie, "L Amour, la Medecine et les Miracles",  Ed. Robert Lafont, 1989,é

6.Johan Ledoux, "Guerir sans guerre. Accepter la maladie pour mieux la vaincre", 199Julia, "Liberez votre cretivité", Ed. Dangles, 1995,

8.Mircea Florin Caracaș,  Rânduri arse de iubire – 33 de poeme", 9. Mircea Florin Caracaș,"Drumul inimii către lumină " , editura ePublishers, 23 februarie 2017  editia I, ed. II-a 7 noiembrie 2017,

10. Mircea Florin Caracaș, "Vindecare prin scris " , editura ePublishers, 7 noiembrie 2017 

 

 

 

        

Vizualizări: 30

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


moderator
Comentariu publicat de Nicoleta Mija pe Octombrie 27, 2020 la 6:32pm
  • Foarte interesant, foarte adevărat.  Felicitari!

admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 27, 2020 la 6:30pm

Dar meritel acestui volum, pe care ni-l oferă Mircea Florin Caracaş conving asupra scrisului său , prin densitatea conţinutului; treizeci de capitole sunt un itinerar documentat cu tot atâtea destinaţii pline de interes pentru cititor , prin selecţia de autor, călător avizat prin spaţii diverse ale fascinantului Paris. Acest mare oraş al luminii este magnific descris. Autorul ne însoţeşte prin tot ce are acest oraş mai minunat: bulevarde, parcuri, muzee, teatre, instituţii de ştiinţă, biblioteci, catedrale. Alege evenimente culturale, muzicale, ştiinţifice la care îşi invită cititorii. Pe parcurs identificăm şi poetul care inserează descrieri într-un stil, vibrând de un lirism elevat.


Prof. dr. Constantin Bogdan


admin
Comentariu publicat de Ioan Muntean pe Octombrie 27, 2020 la 6:19pm

Libraria SOPHIA - Vindecare prin scris. Un jurnal al vindecării prin acceptarea suferinţei pentru o renaştere. Vol. II :: Caracaş, Mircea Florin - Pret: 35.00 lei

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->