Profitând de primăvara asta atipică, pe valul de gripe și astenii existențialiste ale poporului, un virus vechi, dar încă foarte virulent atacă fără discenământ.

Iaca cum, în drum spre piață, am fost violentat de o gaşcă compusă dintr-un… popă, cu barbă zbârlită şi sutană jegoasă, însoţit de două măicuţe în aceiaşi stare precară de igienă, dar… foarte pătrunse de harul sfânt.

  Abia am scăpat de zeama pe care schimnicul o împărțea, generos, în dreapta și-n stânga cu un șomoiog din buruieni pe care-l cufunda într-un ceaun în care probabil facea mămăligă acasă. Impetuos, dă la pupat o icoană făcătoare de minuni și mâna plină de jeg.

  Popa mă reperează și nu scap de el decât după ce am mărunțit câteva cuvinte pline de bun simț: Ia chestia aia de pe mine că de nu ți-o bag pe gât!

  M-am tras mai la un colt și am urmărit ritualul: boitul cu șomoiogul, pupat cruci, icoane și poala popii, trecerea  strategică la o măicuţă ce îl tapa mai cu voie mai fără voie, pe nefericit, de 10 lei, bani cică pentru repararea turlei unei biserici misterioase dintr-un sat necunoscut. Treaba mergea de minune. Care nu decarta lozul era afurisit, adânc, de popă, alegându-se, dacă protesta, cu icoana în cap.

  Cele două măicuţe , în restul săptămânii, veşnice stane de piatră  cu mâna-ntinsă în colţuri strategice ale pieţii, păreau  acum animate de o energie supranaturală, banii dispărând pe sub faldurile robei, în zone ascunse la care numai ţigăncile lingurare le mai ştiu secretul.

  Dar, uite… nu-mi pierd timpul degeaba: o echipă de la ordine şi pază se apropie.

  Nu realizez dacă sunt jandarmi, comunitari sau poliţişti, e uşor să-i încurci. Mă mut pe celălalt picior şi belesc mai atent un ochi:

  Una din măicuţe dă mai încet casetofonul din care se revărsa harul sfânt, cealaltă descoperă, brusc, o mâncărime în zona inghinală. Imperturbabil, popa îi sfitiriseşte pe cei trei oameni ai legii, cu zeama şi şomoiogul, în acceptul tacit al acestora. La urechea şefului se face şi un descântec, fin, discret.

  Gaşca se separă, dar apuc să văd un joco de’l mano între măicuţă şi don’ sărjent, prestidigitáție  uşor stricată de mâna acestuia din urmă, care pătrunde neruşinat printre faldurile sfintei şi mai pescuieşte un fâşic de bani.

În urmă popa zdrăngăne mătăniile şi bleastămă neortodox de organe sexuale în erecţie și acțiune.

                                                                             ***

Vizualizări: 114

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică !

Alătură-te reţelei Cronopedia ~ club de scriere literar-artistică


ACTIV
Comentariu publicat de Mihail Toma pe Aprilie 3, 2017 la 7:54am


INACTIV
Comentariu publicat de Emilia Popescu Rusu pe Aprilie 2, 2017 la 9:48pm
Punct ochit, punct lovit, mi-a plăcut!

© 2021   Created by Lenuş Lungu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

-->